Fraser McPhee

Cairn

Fraser McPhee is een Schots industrieel ontwerper gevestigd in Eindhoven. Zijn werk combineert het gebied van industrieel ontwerp met de grenzen van Critical Design om de nieuwe relevantie van de industrieel ontwerper voor de moderne tijd te evalueren. Hij creëert werk dat een onderzoekende houding aanmoedigt bij industrie, consumenten én kijkers. Zijn werk richt zich op de onderwerpen industrie, massaproductie en technologie.

Products of Circulair Warenhuis, Leiden. Photography C. Eeftinck Schattenkerk

Fraser heeft als uitgangspunt voor het Circulair Warenhuis gekozen voor spaanplaat, het plaatmateriaal van zaagsel en bindmiddel waar inmiddels zo’n 80 procent van alle meubels van gemaakt wordt. Ooit bedacht om de verspilling van hout in zagerij tegen te gaan blijken de spaanplaatmeubels tegenwoordig maar moeizaam opnieuw te gebruiken. Bij het kringloopbedrijf wordt het grootste deel van deze meubels helaas direct afgevoerd.
Fraser richt zich op het vinden van een nieuwe manier van werken met dit materiaal, dat hij omschrijft als ‘hybride’ hout. Hij stelt zichzelf de vraag hoe dit goedkoop geproduceerde en niet al te stevige materiaal behouden kan worden en een nieuw leven kan krijgen. “Het is voor mij echt spannend om met het materiaal te werken, maar dan niet op dezelfde manier als bij massaproductie, maar meer in lokale termen”, benadrukt hij.

Fraser ontwikkelde een modulair systeem waarbij spaanplaat gebruikt kan worden als kast, tafel of bank. Door de spaanplaat te verzagen, te stapelen en te kleuren ontstaat een abstract, massief materiaal met een haast steenachtig uiterlijk.
De minimalistische meubels die hij hiermee bedacht zijn opgebouwd uit uitwisselbare standaardelementen. De opbouw maakt het mogelijk om in de loop van tijd meubels uit breiden of uit te wisselen door elementen bij te kopen of juist terug te brengen naar het Circulair Warenhuis. Op die manier kan het materiaal ook een derde of zelfs vierde leven krijgen.

Fotografie Cassander Eeftinck Schattenkerk