PARTNERS

Het Circulair Warenhuis
De huidige crisissituatie heeft ons allen uitgedaagd om onze vaste denkpatronen los te laten. Het is meer dan ooit nodig dat ambitieuze plannen als deze, waarbij wij als consumptiemaatschappij worden wakker geschud, daaruit voortvloeien. Popma ter Steege Architecten heeft dit project met het Kringloopbedrijf rond mei van dit jaar bedacht en hebben vervolgens buro bordo en Raw Color benaderd om de handen ineen te slaan. De afgelopen maanden zijn goed benut om de basis te leggen voor een concept waar de komende jaren op doorgebouwd kan worden. De conceptstore van het Circulair Warenhuis, staat voor een diverse mix aan producten met hergebruik als de basis en de rode draad. Naast een selectie van hoogwaardige kringloopproducten, biedt de winkel ook eigen upcycle-producten en bestaande circulaire producten van Nederlandse ontwerpers aan. Met deze selectie die vervlochten wordt met een expositie, presenteert het Circulair Warenhuis een nieuwe, verhalende inrichting aan een breed publiek met als doel hen bewust maken van de waarde van hergebruik. Door de reststromen te beschouwen als bruikbare materialen voor potentieel hergebruik en met toewijding na te denken over nieuwe ontwerpen die ermee gemaakt kunnen worden, wordt de waarde van de materialen beter benut en kan de milieu-impact verkleind worden. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Stokroos, Fonds 1818, Het Stimuleringsfonds Creatieve IndustrieStichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis
Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis (met ANBI status en aangesloten bij De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland) is een organisatie zonder winstoogmerk die zich inzet voor mens en milieu. De Stichting heeft een tweeledige doelstelling: het terugdringen van afvalstromen door middel van het zoveel mogelijk promoten van hergebruik van goederen en materialen, het scheppen van werkgelegenheid voor mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. In totaal voorziet de non-profit organisatie in 170 werkplekken op haar inzamel- en sorteerlocatie, haar 2 kringloopwinkels, werkplaatsen voor reparatie van elektronica en fietsen, naaiatelier, houtwerkplaats èn het Circulair Warenhuis.
www.kringloopwarenhuis.nl


Popma ter Steege Architecten
PTSA heeft zich ontwikkeld in circulair ontwerpen en werkt momenteel o.a. het circulair laboratorium Biopartner 5 (donorskelet), paviljoen The Field (100% hergebruik), energie-neutrale woningrenovatie Agaatlaan. Voor het labgebouw Nucleus Building won het bureau in 2019 de Rijnlandse Architectuurprijs. Het bureau kreeg de opdracht voor een ‘make over’ van het Circulair Warenhuis en ontwikkelde daarop het plan zoals hier gepresenteerd. De architecten gaan een langdurige samenwerking met het kringloopbedrijf aan met als doel om tot een gezamenlijk label voor circulair design te komen.
www.ptsa.nl


buro bordo
De Amsterdamse projectstudio is ervaren in de productie en promotie van kunst- en designevenementen en tentoonstellingen. Het buro werkte onder meer voor Dutch Design Week, Biënnale van Venetië̈ (Mondriaan Fonds), Eye Filmmuseum, Universiteit Twente, Viktor & Rolf en Het Nieuwe Instituut. buro bordo is gevraagd als curator van de expo, projectondersteuning en om de communicatie en PR op zich te nemen.
www.burobordo.com


Raw Color
Het Eindhovense ontwerpbureau is bij het productieteam gevraagd vanwege hun ervaring met tentoonstellingsontwerp en kennis over productdesign. Zij delen met PTSA een liefde voor verdiepend onderzoek naar materiaalgebruik. Zij vullen het team verder aan met hun verfijnde werkwijze, ongeëvenaarde kennis over kleurgebruik en grote netwerk van Nederlandse ontwerpers.
www.rawcolor.nl