CIRCULAIR WARENHUIS

nieuwe wegen naar hergebruik

De grote toestroom aan materialen bij kringloopbedrijven is ongekend. Bij Kringloopbedrijf Het Warenhuis in Leiden is dit niet anders en naar verwachting wordt er dit jaar 3 miljoen kilo verzameld. Zeker in tijden van Corona hebben we gezien dat iedereen zijn huis heeft opgeruimd en veel spullen wegbracht naar de kringloopwinkels of milieustraat. Veel van de binnengebrachte producten kunnen verkocht worden in de winkels van het Kringloopbedrijf, een groot deel echter niet om verschillende redenen. Een aanzienlijk deel van de onverkoopbare spullen wordt alsnog afgevoerd als afval. Het Kringloopbedrijf wil hier verandering in brengen en de potentie van deze reststromen beter benutten.


Binnen het project het Circulair Warenhuis zijn daarom vier gerenommeerde ontwerpers gevraagd onderzoek te doen naar een specifiek materiaal uit deze reststroom om daar vervolgens een prototype product mee te ontwikkelen dat geproduceerd kan worden in de werkplaatsen van het Kringloopbedrijf zelf. Het doel is om de afvoer van afval terug te brengen en de restromen te verwaarden. Tegelijk wordt sociale werkgelegenheid en bewustwording rondom dit thema gecreƫerd.

De huidige crisissituatie heeft ons allen uitgedaagd om onze vaste denkpatronen los te laten. Het is meer dan ooit nodig dat ambitieuze plannen als deze, waarbij wij als consumptiemaatschappij worden wakker geschud, daaruit voortvloeien. Popma ter Steege Architecten heeft dit project met het Kringloopbedrijf rond mei van dit jaar bedacht en hebben vervolgens buro bordo en Raw Color benaderd om de handen ineen te slaan. De afgelopen maanden zijn goed benut om de basis te leggen voor een concept waar de komende jaren op doorgebouwd kan worden.

De conceptstore van het Circulair Warenhuis, staat voor een diverse mix aan producten met hergebruik als de basis en de rode draad. Naast een selectie van hoogwaardige kringloopproducten, biedt de winkel ook eigen upcycle-producten en bestaande circulaire producten van Nederlandse ontwerpers aan. Met deze selectie die vervlochten wordt met een expositie, presenteert het Circulair Warenhuis een nieuwe, verhalende inrichting aan een breed publiek met als doel hen bewust maken van de waarde van hergebruik. Door de reststromen te beschouwen als bruikbare materialen voor potentieel hergebruik en met toewijding na te denken over nieuwe ontwerpen die ermee gemaakt kunnen worden, wordt de waarde van de materialen beter benut en kan de milieu-impact verkleind worden.